Bir Arada Yaşama Pratikleri: Geç Ortaçağ’da Anadolu ve İberya'da Siyaset, Ticaret ve Kültür

Kıtalar boyunca uzanan Akdeniz, tarihi boyunca farklı gruplar arasında gönüllü veya zoraki kültürel etkileşim ortamı yaratmada önemli rol oynamıştır. Birlikte yaşama uygulamaları sayesinde, Akdeniz halkları ortak bir kültürel repertuar ve gelenek de oluşturmuştur. Geç Ortaçağ’da Akdeniz’de bir arada yaşam Brian A. Catlos'un belirttiği gibi, “kültürleşmeyi ve iletişimi teşvik ediyor, aynı zamanda kaygı ve savunuculuğu kışkırtıyordu” (2014). Bu etkileşimlerin etkileri din, ticaret, sanat ve eğitim gibi kültürün günlük uygulamalarında kolayca bulunabilmekteydi. Birlikte yaşam bazen kendini ‘ötekine bağımlılık’ ve ‘ötekiyle iş birliği’ olarak, bazen de savaşlar, salgın hastalıklar ve diğer çeşitli krizlerin yol açtığı kargaşayla başa çıkmanın bir yolu olarak göstermekteydi. Ortaçağ boyunca İber Yarımadası ve Anadolu hem farklılıkların çatıştığı birer bölge hem de üzerinde hüküm süren İslâm ve Hıristiyan güçleri arasında değişim ve işbirliği yerleriydi. Böylece ürünler, fikirler, metinler ve insanlar hem fetih ganimetleri hem de ticaretin sunduğu imkanlar dahilinde kültürel ve dini sınırların ötesine geçti.

“Bir Arada Yaşama Pratikleri: Geç Ortaçağ Anadolu ve İberya'da Siyaset, Kültür ve Ticaret” başlıklı çalıştay, 16-17 Mayıs 2022 tarihlerinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (ORDAM) ev sahipliğinde, TÜBİTAK desteği ve Akdeniz Dünyası Araştırmaları ortaklığında (MEDWORLDS) İstanbul'da düzenlenecektir. Bu sayede 13-15. yüzyıllarda coğrafi olarak birbirinden uzak fakat tecrübe bakımından benzerlikleri bulunan Anadolu ve İber Yarımadası’ndaki toplumların bir arada yaşam pratikleri ve tecrübeleri hakkında çalışan Ortaçağ araştırmacılarının tartışabilecekleri bir platform oluşturulması amaçlanmaktadır.

Özellikle kriz ve felaket dönemlerinde birlikte yaşama modları; Convivencia; Yerel ve sınır ötesi ticaret; Bilgi, metin, müzik, sanat ve mimarlıkta toplumlar arası aktarım; ve Din değiştiren topluluklar tartışılması planlanan temalardan bazılarıdır.

Organizasyon komitesi olarak Brian A. Catlos ve Andrew C.S. Peacock’ın açılış konuşmacısı olarak katkı sağlayacakları bilgisini vermekten mutluluk duymaktayız. 

Web Sayfası: https://medworlds.fsm.edu.tr/

Çalıştay Yeri:

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Valide-i Atik Mah. Eski Toptaşı Cad. No:91

Üsküdar, İstanbul / Türkiye

 


Etkinlik Türü : Çalıştay
Konum : Üsküdar Yerleşkesi
Saat : .