Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM), Türk Hava Yolları (THY), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İmam-ı Azam Ebu Hanife İlim ve Araştırma Vakfı iş birliğiyle Üsküdar Yerleşkesi’nde, 26-28 Aralık 2019 tarihlerinde düzenlenen sempozyumda, Osmanlı tarihinin kadim şehirlerinden olan Bağdat’ın Osmanlı tarihi içerisindeki yeri konuşuldu.
Sempozyumun açılışında konuşan FSMVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Başar, Atik Valide Külliyesi gibi tarihi bir mekânda uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.
TİKA Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanı Bülent Korkmaz da “TİKA olarak Bağdat ve çevresinde yaptığımız çalışma sayısı 500 yaklaşmış durumda. Buraya hizmette bulunmaktan dolayı şeref duyuyoruz.” dedi.
“Irak üzerine çalışmalar sınırlı sayıda”
ORDAM Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ise “Osmanlı-Arap eyaletleri ile ilgili araştırmalarda ciddi sorunlar yaşamaktayız. Bu hem Türkiye’deki araştırmalarda hem de Arap dünyasındaki araştırmalarda kendini göstermektedir. Türkiye’de bu muhteşem toplantıları yapıyor olmamıza rağmen, zannetmeyin ki çokça Arap eyaletleri üzerine çalışan, Irak üzerine çalışan insanımız vardır. Sınırlı sayıda çalışanlarımız var. Bu bir eksikliktir.” açıklamasını yaptı.
Üç gün süren sempozyumda, Türkiye ve Irak başta olmak üzere birçok ülkeden katılan akademisyenler bildirilerini sundu. Kanuni Sultan Süleyman’ın 1535 yılında Bağdat’ı Osmanlı sınırlarına dâhil etmesiyle başlayan ve 1917’deki İngiliz işgaline kadar olan uzun bir dönemin ele alındığı sempozyumda; şehir ve Osmanlı tarihi, idari, askeri, sosyo-ekonomik hayat, ilmi ve kültürel değerler, sosyal problemler, dini müesseseler gibi konular üzerine tartışıldı.