Çalıştaya Davet
Uluslararası Sistemin Eylemsizlik Krizi
İstanbul, 8 Ekim 2024
BM Genel Kurulu’nda düzenlenen Filistin konulu 10. Acil Oturumunda “Acil İnsani Ateşkes” talebi içeren karar tasarısı oylanmış 153 ülkenin ateşkesin sağlanması yönündeki oylarına rağmen BM, İsrail’e karşı somut ve etkili bir tedbir alamamış ve bölgede yaşanan insanlık dramını durduramamıştır. 193 ülkenin üye olduğu BM’de 153 ülkenin ortak kararı somut bir eyleme dönüşememiştir. Ayrıca 20 Şubat 2024 tarihinde BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’i durdurmaya yönelik Gazze'de acilen ateşkes talep eden, sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınayan ve zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısı oylanmış ancak karar tasarısı ABD’nin vetosuna takılmıştır. Benzer şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı, Filistin konulu toplantılar düzenlemiş ancak bölgede istikrar ve barışı temin edecek kayda değer bir aksiyon alamamıştır. 29 Şubat’ta Avrupa Parlamentosu ilk kez, İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunmuştur ancak bu çağrı da beklenen sonucu üretmemiştir.
Tek istisna UCM olmakla birlikte bunun da nasıl sonuçlanacağı meçhuldür. Mevcut gelişmeler uluslararası örgütlerin hızlı, adil çözüm üretme ve çoğunluğun kararına uygun adım atmada yetersiz ve eylemsiz kaldığını göstermiştir. Bu bağlamda akademi ve üniversiteler, bu eylemsizliği aşmaya yönelik bakış açıları, değerlendirmeler ve öneriler sunma sorumluluğunu taşımaktadırlar.
Bu sorumluluk anlayışıyla Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi ile Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin 8 Ekim 2024 (09:00-18.00) tarihinde İstanbul’da Uluslararası Sistemin Eylemsizlik Krizi başlıklı bir çalıştay düzenlemeyi planlamıştır. Çalıştayımıza aşağıdaki başlıklardan biriyle veya başka bir öneri ile katkı vermeniz alana büyük katkılar sağlayacaktır. Çalıştayda görüşmek dileğiyle.
Çalıştay Başlıkları:
-Uluslararası Toplumda Eylem ve Eylemsizlik
-Bölgesel İnisiyatiflerin Eylemsizlik Krizini Aşmadaki Rolü
-Uluslararası Örgütlerde Karar Alma Mekanizmaları ve Kriz Yönetimi
-Uluslararası Krizlerin Çözümünde Hızlı, Adil ve Somut Adım Atmanın İmkanları ve Zorlukları
-BM’de Reform Mümkün Mü?
-İİT’nin Bölgesel Krizlere Yaklaşımı
-Gazze’de Kalıcı Ateşkes Mümkün Mü?
-İki Devletli Çözümün Neresindeyiz?
-Uluslararası Anlaşmalarda Garantörlük ve Türkiye’nin Gazze’de Garantörlük Önerisi Mümkün mü?
Çalıştayın Şekli ve Şartları:
Konuşmalar 10 dakika ile sınırlı olup her oturum için müzakerelere önem verilecektir. Konuşmaların veri ve görüş sunan nitelikte olması tercih edilmektedir. Tebliğ ve müzakereler bir rapor ile kamuoyu ile paylaşılacak, yeterli tam metin gelmesi halinde yayınlanacaktır. Toplantı FSMVÜ Üsküdar (Atik Valide) yerleşkesinde yapılacaktır. Katılım durumu ve sunum yapılacak başlığın 20 Eylül 2024 tarihine kadar teyit edilmesi ve bütün yazışmaların ordam@fsm.edu.tr adresine yapılması gerekmektedir.
Çalıştay Koordinatörleri
Prof. Dr. Zekeriya Kurşun
Dr. A.Emin Dağ
Dr. Mustafa Öztop
Etkinlik Türü : Çalıştay
Konum : Fatih SUltan Mehmet Vakıf Üniversitesi
Saat : 09:00