Merkezimizin Biyografi Enstitüsü işbirliğiyle hazırlamış olduğu “Nasıl Yazdım” seminerlerinin 22 Aralık 2022 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Üsküdar Valide-i Atik Yerleşkesinde gerçekleşti. Program konuğu Lale Uçan, Yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde, doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyet Tarihi anabilim dalında tamamladı. Kariyerini Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde devam etmektedir. Lale Uçan Doktora tezi olan Halife Abdülmecit Efendi- Zamanın Ruhunun Peşinde Bir Hanedan Mensubu- adlı biyografisini dinledik.
Uçan eserinde Halife Abdülmecid Efendi’nin çocukluğundan halifelik yıllarına kadar hayatını ele aldığından bahsetti. Özellikle en rahat kısım olarak sanatçı kimliğini yazdığını söyledi. Son dönem çalışmalarında çok fazla kaynağın olması ve bunların güvenilirliği üzerinde durarak sağlamasının yapılmasını vurguladı.
Halife Abdülmecid Efendi’nin sanata ne kadar düşkün olduğu anlatılırken, Uçan bunu kendisinin isteyerek o camiada bir muhit edinmek olduğunu söylemektedir. Tevfik Fikret, Abdülhak Hamid, Rıza Tevfik bu çevredeki yakınları olduklarından bahseder. Ayrıca Uçan Halife’nin sanat ve sanatçılara düşkünlüğünü babası Sultan Abdülaziz Han’dan geldiğini belirtir. Uçan konuşmasında Halife Abdülmecid Efendinin sanat yönü hakkında şu çıkarımı yapmıştır. “Çok iyi ressam değildi, çok güzel resim yapıyor değildi amacı kendisine muhit oluşturmaktı” dedi. Uçan, Abdülmecid Efendi’nin Osmanlı Ressamlar Cemiyetine üyeliğinden bahseder, akabinde yaptığı resimlerden birkaç tanesini slayt şeklinde dinleyenlere gösterir.
Yurt dışına sürgün ve orada geçirdiği yıllardan bahseden Uçan sürgün yıllarından neler yaşadığının yabancı kaynaklar özelinde bakılıp çalışılması gerektiğini söylemiştir. 50 yıl şehzade, 4 yıl veliaht ve 12 ay Halife Abdülmecit Efendi’yi bize bir seminerde boyunca anlatan. Kıymetli bilgiler veren değerli Lale Uçan hanımefendiye teşekkür ederiz.