Yeni Bir Sultan II. Abdülhamid Biyografisine Ne Gerek Vardı Semineri Yapıldı

Merkezimizin Biyografi Enstitüsü işbirliğinde yürüttüğü "Nasıl Yazdım Seminerleri" kapsamında Prof. Dr. Necmettin Alkan "Yeni Bir Sultan II. Abdülhamid Biyografisine Ne Gerek Vardı" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. 

14 Aralık 2023 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Valide-i Atik Yerleşkesinde gerçekleştirilen program Prof. Alkan'ın Sultan II. Abdülhamid: Arafta Bir Hünkâr adlı kitabından hareketle gerçekleştirildi. 

Alkan, konuşmasına kitabı neden ve nasıl yazdığından başladı. II. Abdülhamid'in Türkiye'de hakkında en çok konuşulan ve piyasada çok fazla eserin var olduğu tarihî figürlerden biri olduğuna dikkat çekerek, neden bir Abdülhamid kitabına daha ihtiyaç duyuldu sorusuna yaptığı tespitler ve kendi tarihe yaklaşımı üzerinden bir cevap vermeye çalıştı. "Tarih yeni belgeler ışığında her zaman yeniden yazılabilir" bakış açısıyla konuşmasına devam etti. Özellikle her dönemin siyasî, kültürel, dinî vb. etkileriyle şekillenen zihinlerinin bir Abdülhamid tasavvuru olduğunun altını çizdi. Böylece tarih anlatısının toplumsal anlamda bir karşılığının olduğunu belirten Kalkan, bu süreçte yazar kitlesinden ziyade okur kitlesinin de farklı bir anlatım beklentisinin olduğunu vurguladı.

Kitabını psikolojik kimlik tahlilleri üzerine inşa ettiğini belirten Kalkan, eksiklerin tespiti üzerinden bir Sultan Abdülhamid portresi ortaya koymaya çalıştığını anlattı. Tespit ettiği on özelliğin II. Abdülhamid'in bir Osmanlı devlet yöneticisi olarak siyasi, dinî vs. kararlarını anlamada önemli olduğuna vurgu yaptı. Çocukluğuna inme yöntemiyle yaşadığı birtakım trajik olayların, kişiliğinde duygusal ve şüpheci tavırlar oluşturması ve bunların iktidarında yaşanan olaylara nasıl yansıdığını anlamamızı örnekler üzerinden anlattı.

Sonuç olarak II. Abdülhamid'in hayatını çıraklık, kalfalık ve ustalık üçlemesi üzerinden anlatan Kalkan, popüler tarihteki "Abdülhamid" algısına karşı farklı bir tarih anlayışı getirmeye çalıştı.