'Afrika'nın Sömürgeleştirilmesi ve Osmanlı Devleti' Semineri Gerçekleştirildi

Merkezimizin, Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) işbirliğiyle düzenlediği ihtisas seminerleri kapsamında bu yılki ilk program 25 Ekim 2022 Salı günü gerçekleştirildi.

Afrika'nın Sömürgeleştirilmesi ve Osmanlı Devleti başlığıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Gassim Ibrahim, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini üniversitemiz tarih bölümünde alan Kamerunlu bir tarihçidir. Ibrahim yaptığı konuşmada Afirka katısının sömürlegeştirilme geçmişine değinerek 19. yüzyılın sonlarında Avrupa'lı devletlerce girişilen sömürge kapma mücadelesinin bir sonucu olan 1884-85 Berlin Konferansı'nın sebep ve sonuçlarını anlattı. Aynı zamanda bu konferansa davet edilmeyen Osmanlı Devleti'nin bir takım girişimlerde bulunarak kendisini konferansa davet ettirmesine ve konferans sürecinde Avrupa'lı devletlerden ayrıştığı yönlere değindi. 

Seminerimize üniversitemiz bünyesinden ve dışarıdan pek çok katılımcı iştirak ederek sordukları sorular ve yaptıkları yorumlarla konunun aydınlatılmasına katkı sağladı. 

Her ayın son Salı günleri gerçekleştirilmekte olan ihtisas seminerleri serimiz, önümüzdeki aylarda Orta Doğu ve Afrika konularında üretilmiş olan bilgilerin sunumlarıyla devam edecektir.