LinguArc Arşiv Dilleri Eğitim Programı Tamamlandı

LinguArc Arşiv Dilleri Eğitim Programı, 10 Temmuz – 4 Ağustos 2023 tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi’nin (ORDAM) ev sahipliğinde Üsküdar (Atik Valide) yerleşkemizde düzenlendi.

LinguArc bünyesinde 64 saatlik yoğunlaştırılmış Farsça, Latince, Klasik Yunanca ve Osmanlı Paleografyası eğitimleri verildi. Dersler dil eğitiminde akademik tecrübeye sahip, deneyimli uzmanlar tarafından işlendi. Eğitimciler ve kurumları:

Farsça - İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Gökmen,

Latince - FSMVÜ Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Usta,

Klasik Yunanca - Geoaktif Kültür Merkezi eğitmenlerinden Dilan Taştekin,

Osmanlı Paleografyası - FSMVÜ Tarih Bölümü’nden Dr. Ömer Faruk Köse.

Tarih, Edebiyat, İlahiyat, Felsefe, Mimarlık, Mühendislik ve Dil Bilimleri bölümlerinden toplamda 53 öğrencinin katılım sağladığı eğitim programı sonunda, katılımcılar kendi çalışmalarında kullanabilecekleri ve akademik hayatlarında istifade edebilecekleri sertifikaları almaya hak kazandılar.

LinguArc Arşiv Dilleri Eğitim Programı kapsamında yalnızca dil eğitimi dersleri verilmemiş, bunun yanı sıra yukarıda bahsi geçen dil programlarıyla ilgili seminerler de organize edilmiştir. Bu seminerlerde; Zekeriya Kurşun, “Ortadoğu Çalışmalarında Türk Arşivlerinin Önemi”, Brian A. Catlos, “Latince - Avrupa Orta Çağlarının Kilidini Açmak”, Şefaattin Deniz, “Tarih Araştırmalarında İran Literatürü ve Arşivlerinin Önemi”, Koray Durak, “Türkiye’de Bizans Kültürünü ve Dilini Çalışmak (1923-2023)” başlıklı sunumlarını gerçekleştirildi.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden programa katılan kursiyerler, eğitim sürecinden son derece memnun kaldıklarını ve kursların bir üst seviyede de devam etmesi yönündeki taleplerini ifade ettiler. Bu çerçevede farklı seviyelerde yıl içinde de devam etmesi planlanan LinguArc Eğitim Programı’na, taleplere istinaden yeni dillerin de eklenmesi düşünülmektedir.